Kerabu Perut Utara

Kerabu Perut Utara. Perut yang telah diproses dan dicuci, hanya perlu direbus sehingga lembut dan dimakan dengan air asam sebagai pencicah. Kunci kesedapan kerabu ni adalah bahan utamanya iaitu taugeh mestilah segar.

p/s Semua bahan di atas kena pandai adjust ikut berapa
p/s Semua bahan di atas kena pandai adjust ikut berapa from sharlinda89.blogspot.com

Kunci kesedapan kerabu ni adalah bahan utamanya iaitu taugeh mestilah segar. Blog cita rasa utara merupakan blog masakan untuk semua jenis masakan.ada juga gambar yang saya google dari internet.kalau terambil gambar masakan dari seseorang harap maaf. 1 cawan kelapa parut di sangai hingga kekuningan.

1 genggam kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar. Perut yang telah diproses dan dicuci, hanya perlu direbus sehingga lembut dan dimakan dengan air asam sebagai pencicah. Nak tau macam mana nak buat?

Kalau badan dan tekak rasa tidak sihat, suapan kerabu ini mampu memberikan rasa yang berbeza. Pastikan bancuh/ramas dengan air masak & gunakan untuk mengisar. 1/2 kg perut lembu yg telah bersih ~ rebus empuk & hiris.

Satu Lagi Post Pasal Resipi Hari Ni.resipi Kerabu Perut.rasanya Org Utara Yang Suka Makan Kerabu Nih.macam2 Ada Kat Utara Tu.kerabu Mangga, Kerabu Perut, Kerabu Daging Bakar, Kerabu Kacang Botol, Kerabu Taugeh.dan Macam2 Lagi Lah.


Kerabu perut gaya siam penuh rasa. Dibeli semua jenis gelembung ikan, gulama, kakap putih, kakap china, kurau kuro, malong, selampai, gulama sumatra, dll. Kerabu perut utara beras dibasuh, disangai dan dikisar • tangkai cili kering • belacan(saya tak letak) • garam • gula • genggam taugeh • kerisik • biji.

Jangan Tak Tau No Hehehe.


Kerabu ni tak perlu di masak cuma taugeh perlu dicelur dahulu dan kerang pun harus direbus dan diasingkan isi. Apa kata pagi raya ni kita try buat menu nasi daging ayaq asam utara, mesti sedap. Dari kecik sampailah bujang, arwah tok kerap buat kerabu ni sebab anak cucu suka makan.

Kalau Nama Orang Utara Tu, Mesti Tau Kami Ni Suka Makan Daging Cicah Ayaq Asam.


Tok pula jenis rajin, suka masak sendiri sebab tok kata lebih sedap masak sendiri dan boleh makan banyak kali. 3 biji mangga muda (ikut saiz, kalau kecik guna 3, kalau besar guna 2) 1 biji tomato, belah 4, buah bahagian tengahnya dan hiris nipis. Rasanya yang kenyal, masam, pedas dan berperisa memang menaikkan selera.

Perut Ikan Kakap Putih, Kurau / Kuro.


Bagi penggemar kerabu, sajian kerabu perut pastinya menjadi pilihan dan kegemaran pada setiap masa. 1 cawan kelapa parut di sangai hingga kekuningan. 1 biji bawang besar, mayang halus.

Resepi Kerabu Pucuk Paku Yang Mudah Dan Berkhasiat, Pucuk Paku Kaya Dengan Zat Besi & Beta Carotine (Vitamin A) Baik Untuk Mata Anda.


Kerabu perut sama taugeh yang mudah dibuat dan cukup sedap dimakan bersama nasi panas dan topup ikan goreng sudah memadai. Pembaca boleh berkongsi resepi masakan di dalam blog ini.pembaca juga boleh copy paste setiap menu masakan di sini.sekian terima kasih. 1 genggam kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar.

LihatTutupKomentar

ads1

close