Resepi Maruku Tepung Pulut

Resepi Maruku Tepung Pulut. 1 sudu serbuk kari daging babas, 1 sudu serbuk cili, 1 sudu jemuju, 2 sudu majerin/ 1 sudu minyak sapi, 1 sudu udang kering yang sudah diblend kering hancur. Kemudian masukkan marjerin atau minyak sapi yang telah dicairkan.

Di celahcelah kehidupan Pelbagai resipi popia, maruku
Di celahcelah kehidupan Pelbagai resipi popia, maruku from jasminshahab205.blogspot.my

Sebungkus tepung maruku babas, sebungkus tepung pulut cap 3 kambing (nak dapatkan maruku yang lebih rangup), guna sukatan sudu sup untuk bahan di bawah : Tepung pulut digunakan sebagai bahan utama dalam resepi kuih muih pencuci mulut seperti kuih koci, lepat liat, wadai kepeng, ang koo kueh dan mochi. 250 g tepung pulut 12 cawan tepung pulut hitam 1 12 cawan air bahan untuk inti 1 biji kelapa berkulit basah yg tidak terlalu tua 1 ketul gula melaka 1 cawan gula pasir 2 helai daun pandan disimpul 12 cawan air bahan lain daun pisang secukupnya dibersihkan dan dilayur hingga lembut potong 5 inci x 5 inci.

3 sudu besar tepung pulut Sebungkus tepung maruku babas, sebungkus tepung pulut cap 3 kambing (nak dapatkan maruku yang lebih rangup), guna sukatan sudu sup untuk bahan di bawah : 1) garam dilarutkan dalam air dan masukkan dalam bekas yang diletakkan tepung.

Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Tepung sagu diperbuat daripada batang pohon sagu.

1Kg Minyak Canola/Sunflower Untuk Menggoreng.


Murukku secara tradisinya dimakan sebagai juadah ketika deepavali. 2) bahagikan beberapa bulatan doh ikut warna yang dikehendaki. Sebungkus tepung maruku babas, sebungkus tepung pulut cap 3 kambing (nak dapatkan maruku yang lebih rangup), guna sukatan sudu sup untuk bahan di bawah :

1 Sudu Serbuk Kari Daging Babas, 1 Sudu Serbuk Cili, 1 Sudu Jemuju, 2 Sudu Majerin/ 1 Sudu Minyak Sapi, 1 Sudu Udang Kering Yang Sudah Diblend Kering Hancur.


Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. 07000 langkawi kedah langkawi, kedah, malaysia 1 paket 500g tepung kacang dhal allagapas.

Raya Puasa Kan Raya Di Selangor, Raya Haji Pun Mak Tak Buat.


1 sudu besar jemuju (rempah kurma) 1 sudu kecil jintan putih (ditumbuk) 2 sudu marjerin. Masukkan doh ke dalam acuan. Kalau tidak hancur nanti tersekat dekat acuan.

1 Sudu Besar Jintan Hitam.


4) masak air hingga mendidih masukkan tepung yg telah digentel tadi. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. 500 gm tepung pulut 250 gm cream cheese 100 gm cheddar cheese (diparut) 100 gm gula aising 2 biji telur 1 sudu besar susu tepung 90 gm air.

Ia Biasanya Diperbuat Daripada Campuran Urad Dan Tepung Beras, Garam, Dan Perasa Seperti Cili, Asafutida, Ajawain, Dan Rempah Lain.


250 g tepung pulut 12 cawan tepung pulut hitam 1 12 cawan air bahan untuk inti 1 biji kelapa berkulit basah yg tidak terlalu tua 1 ketul gula melaka 1 cawan gula pasir 2 helai daun pandan disimpul 12 cawan air bahan lain daun pisang secukupnya dibersihkan dan dilayur hingga lembut potong 5 inci x 5 inci. 3 cawan tepung ubi 2 cawan tepung maruku (terdapat di pasaraya) 2 cawan santan (selembut doh) 3 sudu serbuk cili 1 sudu besar jemuju 1 biji telor garam dan sedikit gula daun kari (masukan dalam minyak semasa menggoreng) sedikit udang kering kisar (kalau suka) sedikit butter gaul dan uli sebati, tekan dengan acuan maruku dan goreng garing ~ 1 kotak kecil santan kara;

LihatTutupKomentar

ads1

close