Tepung Maruku Babas

Tepung Maruku Babas. Rasanya yang lemak, rangup dan berempah membuatkan ramai yang suka makan maruku ni, malah memang ralit lah kunyah sambil tengok tv. 3 paket tepung maruku oma podi baba's (tepung maruku lain pun blh, janji ada gmbar maruku) setengah paket tepung pulut.

Biskut Kacang Kuda / Chickpeas Cookies Blog Kakwan
Biskut Kacang Kuda / Chickpeas Cookies Blog Kakwan from citarasawan.blogspot.com

Masukkan doh kedalam acuan maruku. To make a spicier murukku, add about 1 teaspoon green chilli paste. Sebungkus tepung pulut cap 3 kambing (nak dapatkan maruku lebih ranggup) 1 sudu serbuk kari daging babas.

Masukkan dlm acuan maruku dan goreng dgn api sederhana. Maruku sangat popular bagi masyarakat india. Nak share resepi maruku rangup buatan air tangan sendiri hehehe satu adunan muruku ni boleh dapat banyak tau.

While deep frying, keep the heat to medium. Gaulkan semua bahan dan bentukkan dgn acuan murukku, goreng hingga kekuningan. Fry the murruku in batches in a moderately hot oil having about 180 to 190 degrees celsius.

1 Sudu Bijan (Optional) Minyak Tu Mengoreng.


Masukkan dlm acuan maruku dan goreng dgn api sederhana. Gunakan kuali yg tahan panas yg sekata seperti ini. 3 paket tepung maruku oma podi baba's (tepung maruku lain pun blh, janji ada gmbar maruku) setengah paket tepung pulut.

Gunakan Tepung Murruku Babas Sahaja Untuk Mutu Murukku Yang Asli


1 sudu udang kering yang dah diblend kering (kisar halus) nanti tersekat dekat acuan. Uli bahan2 menjadi doh tekan menggunakan acuan maruku goreng sehingga. 4) * 🌹 resepi maruku kacang peas 😍 * *bhn2* 2 cawan tepung pulut 1 cawan tepung kacang peas 1 biji telur 100 ml santan kotak 1 sudu kecil garam 2 sudu besar gula 3 sudu besar marjerin dicairkan 1 1/2 cawan air suam *cara2nya*

**Kepada Peminat Setia Kuih,Maruku,Kerepek Tradisional Di Sini Kami Menyediakan Perkhidmatan Terus


Sebungkus tepung maruku babas sebungkus tepung pulut cap 3 kambing(nak dpt kan maruku lebih ranggup) guna sukatan sudu sup tu bahan dibawah 👇 1 sdu serbuk kari daging babas 1 sdu serbuk cili 1 sdu jemuju 2 sdu majerin/ 1 sdu minyak sapi 1 sdu udang kering yg dh dblnd kering. 1 peket tepung murukku babas 1 kotak santan kelapa sedikit marjerin sedikit jemuju minyak untuk menggoreng: Tepung gandum feri = rm 1.30 gandum tank = rm 1.35 gandum cempaka = rm 1.35.

1 Sudu Besar Jemuju (Rempah Kurma) 1 Sudu Kecil Jintan Putih (Ditumbuk) 2 Sudu Marjerin.


~ 2 sudu besar serbuk cili (babas) ~ 5 sudu besar gula halus1. Daging dendeng sedap pedas pedas gitu. 500g tepung maruku cap babas;

~ 1 Bungkus @ 500G Tepung Kacang Kuda.


3 sudu makan biji jemuju (optional) 3 sudu makan bijan (optional) 1cawan santan kotak kara; Pertama kali buat maruku guna tepung maruku babas dan salah resipi terlebih butter sebab ikut resepi orang yang dah biasa buat guna butter separuh buku.tetapi dia menggunakan jenis tepung yang lain. 1 sudu serbuk kari daging babas, 1 sudu serbuk cili, 1 sudu jemuju, 2 sudu majerin/ 1 sudu minyak sapi, 1 sudu udang kering yang sudah diblend kering hancur.

LihatTutupKomentar

ads1

close