Cara Perap Satay Daging

Cara Perap Satay Daging. ~~daging satay goreng citrasa bondaku. Sos perapan ayam, kambing, daging & sate.

Wow...! Ini Dia Resep Sate Ayam Madura yang Mendunia
Wow...! Ini Dia Resep Sate Ayam Madura yang Mendunia from www.rumahmesin.com

Jika anda bercadang nak buat daging panggang, bakar atau steak, cara terbaik ialah perap daging terlebih dahulu. Siapkan isi ayam seperti yang dah kami beritahu, kisarkan bahan kisar dan sediakan bahan perap. Untuk kuahnya, panaskan minyak dan tumiskan kesemua bahan kisar hingga naik baunya.

Kisarkan kesemua bahan perap dan gaulkan bersama daging. 1/2 sudu makan serbuk kunyit; Salam 4 syawal 1441h buat semua pembaca.

Basuh bersih kepingan kambing dengan air bersih. #saya memang pakai ayam segar utk buat sate,ambil semua bahagian daging,kulit dan lemak,kecuali dibahagian leher dan hujung kepak sbb tak berdaging. Oleh kerana daging cepat kering apabila di kenankan bahang api arang, maka gunakan minyak merenjis untuk disapukan atau di renjiskan dengan sebatang serai yang telah dijadikan seperti.

#Boleh Guna Dada Ayam Frozen, Tapi Sate Akan Kurang Lembut,Tapi Tetap Sedap.


Basuh bersih kepingan kambing dengan air bersih. 1 kg daging batang pinang 10 biji bawang merah 5 ulas. 1kg daging dihiris kecil bentuk kiub;

Malahan, Rasa Daging Juga Lebih Enak.


Oleh kerana daging cepat kering apabila di kenankan bahang api arang, maka gunakan minyak merenjis untuk disapukan atau di renjiskan dengan sebatang serai yang telah dijadikan seperti. 2 sudu besar ketumbar (dikisar kering) 2 sudu teh jintan manis (dikisar kering) 2 sudu teh jintan putih (dikisar kering) 2 cm kunyit hidup. Semasa dihidangkan dalam pinggan, curahkan kuah diatasnya.

Akhir Sekali Masukkan Air Asam Jawa Dan Perasakan.


Sebatikan perap semalaman dalam peti ais. Bahan renjis masa bakar satay : 1/2 sudu makan serbuk kunyit;

Lebihan Bahan Perap Dicampur Dengan 3 Sudu Besar Minyak Masak Dan Renjis Gunakan Serai Yang Telah Dititik Semasa Proses Pembakaran Sate.


Menurut raja amanina rencah ni harumnya semerbak wangi. Perap daging / ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam ( lebih elok diperap semalaman) cucuk daging / ayam pada lidi sate. Lagi lama perap lagi sedap.

Atau Dimasukkan Satay Yang Telah Digoreng Dalam Periuk Kuah.


Gaulkan dalam mangkuk yang berisi ayam, biarkan seketika (lagi lama lagi best) siaplah…boleh lah korang nak cuba…. Kemudian bahan kisar ni dicampur dengan garam, gula, madu dan serbuk kunyit. Pembakaran satay perlu beri perhatian kepada lidi yang tidak berisi daging.

LihatTutupKomentar

ads1

close