Kuih Tepung Puli

Kuih Tepung Puli. Jadikan bebola kemudian susun dalam bekas. Kalau buat minum petang kuih tepung talam gula merah ni serius sedap.

Resipi Kuih Tepung Puli. Manisan Tradisi Orang Melaka Dulu
Resipi Kuih Tepung Puli. Manisan Tradisi Orang Melaka Dulu from www.rasa.my

Ada yang hasilnya seperti bengkang atau bingka dan ada pula seperti bahulu. Kuih siput ekspres yang moden ni dikongsikan oleh nana ereena. 1 1/3 cawan tepung ubi;

Sesekali apa kata mencuba kuih tradisi yang sedap dan mudah pula di sediakan iaitu kuih talam ubi kayu. Katanya, tidak ramai orang sekarang ini tahu kuih ini. #1 perbezaan pertama, perhatikan bekas (kelongsong) kuih tersebut.

Tepung pula, masak tanpa minyak juga. Jadikan bebola kemudian susun dalam bekas. Sedikit santan dicampurkan kedalam air gula, masukkan tepung pulut dan sedikit tepung beras, kisar sebati.

Pilihlah Salah Satu Cara Yang Mudah Bagi Anda.


Nama lain ialah pasta crispy black pepper. Versi tradisional akan mempunyai pusaran berwarna hijau putih, tetapi anda boleh hasilkan warna versi tersendiri untuk padankan dengan baju raya. Teringin pula nak makan kuih talam ubi kayu.

Satukan Tepung Pulut Bersama Tepung Sagu.


Tapis dan masukkan ke dalam periuk 2. Bentuknya sama tetapi rasa berbeza. Yang menarik kali ini, kuih lapis diperbuat dari 100% tepung ubi, jadi mesti kuihnya sedikit kenyal kenyal.

Kuih Tepung Pelita Terdiri Daripada Dua Lapisan Yang Bewarna Hijau Di Bawah Dan Lapisan Santan Putih Di.


Kuih tepung pelita sememangnya telah mendapat tempat di hati rakyat malaysia sejak dulu lagi. Ini tips mama saya, dia cakap ini untuk bagi tepung tersebut masak, emm.ikut saja la! Kuih kegemaran saya di kampung dahulu, kini dan selamanya.

Kuih Tepung Pelita Adalah Antara Kuih Tradisional Yang Sangat Sinonim Dengan Bulan Ramadhan.


700gm ubi kayu parut dan timbang 100ml santan pekat. Pewarna (ekstrak bunga telang) daun pisang yang sudah dilayur; Insya allah nanti saya akan cuba pula kuih lapis menggunakan campuran tepung ubi dengan tepung beras pula.

Kalau Di Kampung Saya Dulu, Setiap Hari Pun Ada Dijual Di Pasar Jelawat.


Bahagian bawahnya pula dibuat dari tepung beras dan biasanya bewarna kehijauan dan lebih keras sedikit dari bahagian kepala tetapi masih dibuat lembut. Hajat asal untuk menyediakan kuih tepung pelita ini dalam bekas plastik dadih yang kecil kecil. Cara membuat kuih badak berendam :

LihatTutupKomentar

ads1

close