Daging Masak Tempoyak

Daging Masak Tempoyak. Tempoyak • ketul kepala ikan baung (anggaran 1 kilo) • inci kunyit hidup • biji cili padi (tak nak pedas kurangkan cili) • tangkai daun kesum • air secukupnya (untuk kuah) • sudu garam/ secukup rasa • biji kacang bendi (tak isi pun tak mengapa) pahang, malaysia. Tetapi bisa juga dicampur sebagai bumbu dan penyedap sambal.

Ni Dia Resipi Asli Ikan Patin Masak Tempoyak Temerloh, Pahang
Ni Dia Resipi Asli Ikan Patin Masak Tempoyak Temerloh, Pahang from rasa.my

Sekilas hindangan ini mirip dengan semur, tetapi daging masak itam kuahnya lebih kental dibandingkan semur. Tumbuk kunyit,cili padi,garam,bawang kecil sehingga lumat dan titikkan serai kemudian gaulkan bahan dengan tempoyak. Makanan khas jambi satu ini merupakan olahan daging sebagai lauk.

Dengan resipi masak tempyak ikan patin versi asli temerloh, buat k.nor teringin nak mencuba. Chef deni purwanto, chef de partie jw marriott jakarta, namun mengolah tempoyak bersama daging. Balik dari pejabat malam tadi, saya terus memasak untuk makan malam hubby dan anak anak kerana saya sendiri sudah kekenyangan.

Tempoyak • ketul kepala ikan baung (anggaran 1 kilo) • inci kunyit hidup • biji cili padi (tak nak pedas kurangkan cili) • tangkai daun kesum • air secukupnya (untuk kuah) • sudu garam/ secukup rasa • biji kacang bendi (tak isi pun tak mengapa) pahang, malaysia. Saya selalu terfikir macam mana nak hasilkan kuah masak lemak yang sangat sedap. Kepala ikan baung masak tempoyak.

Ini Adalah Pembuatan Tempoyak Skala Rumahtangga.


Dengan resipi masak tempyak ikan patin versi asli temerloh, buat k.nor teringin nak mencuba. Hmm sangat sedap sehinggakan mia, menantu saya meminta resepi untuk dicuba masak sendiri. Tempoyak merupakan produk olahan daging buah durian yang melibatkan bakteri asam laktat (bal) dengan penambahan sedikit garam yang dikenal dengan proses fermentasi spontan.

Menyebut Bumbu Indonesia Tak Bisa Meninggalkan Tempoyak Yaitu Daging Buah Durian Yang Difermentasi.


Tempoyak mempunyai cita rasa asam yang khas dengan tekstur daging buah yang lembek. 1/2 cawan cili padi (nak peidas boleh tambah lagi, tapi kalau pingsan sendiri tanggung!!!)*. Mirip dengan semur, daging masak hitam ini dimasak dengan citarasa gurih dan manis.

Di Dalam Entri Saya Berkenan Dengan Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Cara Pahang, Di Sini, Saya Telah Menerima Banyak Komen Dari Pembaca Blog Saya Terutama Dari Temerloh Dan Kuala Lipis, Berhubung Dengan Resepi Asli Yang Hanya Menggunakan 5 Bahan Asas Sahaja.


Tempoyak ialah daging buah durian yang telah difermentasi jadi rasa, aroma serta tekstur yang berasal dari daging buah durian ini berubah, kemudian tempoyak yang telah difermentasikan siap diolah menjadi campuran aneka jenis makanan salah satu ikan patin masak tempoyak ini. Kalo dia masak tu, baunya sampai ke rumah aku. Dapat dimakan langsung, menjadi bumbu masakan atau bisa juga menjadi teman nasi.

Arwah Nenek Aku, Tempoyak Goreng Adalah Kepakarannya.


Kepala ikan baung masak tempoyak. Pembuatan tempoyak dilakukan dengan cara memisahkan daging buah durian, lalu menghancurkannya dengan garpu. Semua tau kan, kalau bab masak tempoyak, temerloh la tempat yg pemes.

• Daging Durian Ukuran Sedang Buang Bijinya,Lumatkan • Garam (Campur Durian & Garam,Masukkan Dalam Wadah Kedap Udara Tutup,Diamkan Di Suhu Ruang Selama Minimal 3 Hari) • Bahan Sambal :


Tetapi bisa juga dicampur sebagai bumbu dan penyedap sambal. Makanan khas jambi selain olahan ikan adalah daging sapi. Sekarang saya coba dengan beef.

LihatTutupKomentar

ads1

close