Nangka Masak Lemak Ayam

Nangka Masak Lemak Ayam. Cut young jackfruit and boiled it until it soft. 3) masukkan nangka yg telah direbus tadi.

resepi hati ayam masak sambal
resepi hati ayam masak sambal from mydblogs--matthewwedeinfo.blogspot.com

Masak lemak is a signature dish from the southern state of negeri sembilan. Tapi kalau luar dari utara, gulai ni adalah masak lemak. Jika mahu rasa enak lagi bahan yang dimesin lebih elok.

Dalam periuk lain, satukan bahan kisar halus, serai dan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Rebus nangka muda hingga separuh masak dan toskan airnya. 2) masukkan bahan b ke dalam periuk.

Nangka di rebus hingga 1/2 empuk, toskan. Bila teringin nak makan lauk pauk yang rare biasanya kena tunggu adanya kenduri kendara di kampung. Sentiasa dikacau supaya tak membuak.

Rasa Dan Jika Ok Boleh Matikan Api.


Tos dan ketepikan bila dah masak. Buka api perlahan dan masak. Rebus nangka muda selama 15 minit.

Lemak Nangka Muda Dengan Ayam 500 Gm Nangka Yang Telah Di Di Bersihkan ~ Rendam Dan Rebus Hingga Lembut 1/2 Ekor Ayam Di Potong Kecil ~ Cuci Bersih ( Ita Gaul Garam Dan Kunyit Dan Goreng Dahulu 1/2 Masak ) 2 Batang Serai ~ Di Titik 1 Helai Daun Kunyit ~ Di Mayang 2 Keping Asam Keping 1 Cawan Santan Air Jika Perlu Garam Dan Gula Secukup Rasa.


Masukkan tulang ikan kurau masin (toskan) dan asam gelugor, kacau dan terus memasak hingga nangka empuk. Masak lemak is a signature dish from the southern state of negeri sembilan. Masukkan santan cair dan air jika perlu, masak hingga mendidih, kemudian kecilkan api, renih hingga ayam 1/2 empuk.

Hanya Bila Teringin Sahaja Dan Apabila Dah Jemu Dengan Lauk Ikan, Daging, Dan Ayam.


Serius saya memang suka lauk masak lemak ala kampung ini. 1) rebus nangka muda bersama air sehingga empuk. Menu nangka masak lemak merupakan satu jenis masakan tradisional paling popular di malaysia berasaskan nangka muda.

Dalam Periuk Lain, Satukan Bahan Kisar Halus, Serai Dan Ayam, Gaul Rata Dan Masak Hingga Ayam Kecut.


Sentiasa dikacau supaya tak membuak. Berbalik pada resepi hari ini, nangka yang saya gunakan hari ini untuk nangka masak lemak ikan masin adalah baki dari nangka yang saya gunakan untuk memasak nangka masak lemak cili api dengan daging dan petai kikis di sini. Cut young jackfruit and boiled it until it soft.

Haaa.macam Tu Sekali Tau Tapi Knowing En Suami Dia Memang Kurang Bab Ayam, So Cakap Kat Dia Yang Umi Akan Guna Ikan Kering.


Suami ketawa bila dengar saya sebut gori. Masukkan ke dalam periuk bahan yang dimesin, ayam, santan, kunyit. Lama sudah saya tak masak nangka muda sebab tak suka dengan getah dari kulit nangka tu.

LihatTutupKomentar

ads1

close