Cara Masak Ikan Pekasam Beras

Cara Masak Ikan Pekasam Beras. Basuh ikan sehingga bersih dan gaulkan bersama garam. Entri hari ni bukanlah nak ajar cara buat ikan pekasam.

6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap, Tak Perlu Beli
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap, Tak Perlu Beli from www.bidadari.my

Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi yang mudah dan ringkas sahaja. Pakasam adalah menu masakan khas dari masyarakat banjar, provinsi kalimantan selatan.makanan ini adalah produk bahan makanan yang berasal dari fermentasi ikan air tawar yang rasanya masam. Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan ikan yang sudah disimpan tadi.

Bahan yang digunakan untuk memprosesnya adalah terdiri dari beras dan garam. Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi yang mudah dan ringkas sahaja. Cara membuat ikan pekasam lebih sedap.

Cari bekas yang bertutup sangat rapat. Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi yang mudah dan ringkas sahaja. Ini cara paling senang masak ikan pekasam supaya tak hancur.

Bubur Nasi Daging / Motor Ditunggang Din Rosak 10 Years.


Bahan yang digunakan untuk memprosesnya adalah terdiri dari beras dan garam. Pekasam ni memang penambah selera. Ini cara paling senang masak ikan pekasam supaya tak hancur.

Pakasam Adalah Menu Masakan Khas Dari Masyarakat Banjar, Provinsi Kalimantan Selatan.makanan Ini Adalah Produk Bahan Makanan Yang Berasal Dari Fermentasi Ikan Air Tawar Yang Rasanya Masam.


Garam.(garam kasar@ halus pun boleh) sukatan garam ni biasa orang buat, sekilo ikan seratus gram garam. Ada lagi satu cara membuat ikan. Kemudian peramkannya selama dua malam.

Ikan Pekasam Rangup Dan Sedap!😍😍😍.Mana Nak Dapat Ikan Pekasam Rangup, Sedap, Banyak Dan Murah??.Asyik Makan Makanan Biasa Ja.nak Rasa Makanan Kampung Pul.


Rendam sebentar dalam air untuk mengurangkan sedikit kemasinan dan melembutkan sedikit kecut ikan tersebut. Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi yang mudah dan ringkas sahaja. Basuh ikan dan bersihkan ikan.

Asam Gelugur/Asam Keping (2/3 Keping) Cara Penyediaan:


Peramkan ikan bersama garam (seeloknya yang bersaiz sederhana) semalaman di dalam peti ais. Ikan boleh diperam dengan garam sehingga setahun. Peralatan sedia ada dirumah boleh digunakan dan cuma beli ikan, garam, beras hancur dan asam keping atau asam jawa.

Setelah Ikan Siap Dibersihkan, Masukkan Garam Anggaran 1 Kilo Ikan Seratus Gm Garam.


Lagi banyak beras lagi nampak menarik. Pakasam terutama dikenal di kalimantan selatan. Cara memasak kasam ikan atau mengorengya nanti setelah jadi :

LihatTutupKomentar

ads1

close