Resepi Kacang Dal. Masak sehingga ubi kentang dan lobak 3/4 empuk. 3 cawan beras basmathi ~ rendam paling kurang 4 jam.
1 biji bawang besar (cincang halus) 1 biji cili hijau (cincang halus) 1 tangkai daun kari (cincang halus) 1 sudu teh jintan manis (tumbuk halus) 1/2 sudu teh soda bikarbonat. Resepi roti pun ada.tapi akak rasa semua dah tau buatkan. 1/2 cawan kacang dal ~ rendam hingga kembang dan rebus hingga empuk.
1/2 kelapa (asingkan santan pekat dan cair) 1/2 sudu besar ketumbar**. Kalau makan roti canai.akak memang suka kuah dal.tu sebabnya belajar buat tu. 3 ulas bawang merah ~ hiris.
Panaskan minyak kedalam kuali dan serakkan (tuangkan sesenduk) adunan yang telah di isi kacang dal ditepi kuali. Apabila ubi kentang kelihatan hampir lembut masukkan lobak merah, terung dan bunga kobis. Tekstur vadai dal yang garing di luar namun lembut di dalam, sangat menarik perhatian.
Apabila Wangi Masukkan Rempah Kari Serbuk Dan Asam Keeping.
1/2 cawan kacang dal ~ rendam hingga kembang dan rebus hingga empuk. Ni hasil sebelum kena goreng.cantik dan gebu:) kuah dhal oleh s shamen. Masak sehingga mendidih dan kacang dal empuk.
Tambah Santan Atau Susu Dan Biar Didih Sepenuhnya.
Masak hingga kepekatan yang dikehendaki. Bila kuah hampir pekat, masukkan kacang panjang, buah tomato dan garam secukup rasa. Masukkan kacang dal dan ubi kentang.
Beberapa Ketul Ayam (Terpulang Kepada Anda, Saya Guna Leher, Kaki Dan Peha) 1/2 Cawan Kacang Dal (Direbus Hingga Lembut, Sebahagian Diambil Dan Ditumbuk Hingga Hancur) Sayuran Seperti Lobak Merah, Kacang Panjang Dan Ubi Kentang.
2 sudu kecil serbuk jintan putih. Kacang dal direbus dengan 4 cawan air. Apabila ubi kentang kelihatan hampir lembut masukkan lobak merah, terung dan bunga kobis.
Masukkan Kunyit, Serbuk Jintan Manis, Serbuk Jintan Putih, Dan Rempah Dalca.
2 batang carrot dihiris (jangan nipis sangat) 1 biji terung sederhana besar dihiris (jangan nipis sangat) 2 biji kentang. Simbah2 sedikit minyak panas pada tumpi yang melekat pada tepi kuali supaya ia cepat kering & tanggal. 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
Murukku Kacang Dal Rangup Ini Salah Satu Kudapan Yg Ada Di Jual Oleh Org India Yg Di Panggil Kacang Putih Ianya Satu Kudapan Yg Sgt Sedap.
Air asam jawa secukup rasa. Sebab jenis dhal kacang kuda ni paling menguji keimanan seorang manusia macam aku. Ada perbezaan dari segi size & harga dua jenis kacang dhal ni.