Udang Ketak Masak Cili Kering

Udang Ketak Masak Cili Kering. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan sos tomato. 3) masukkan udang.goreng lbh kurang 2minit dan masukkan lada.

CAP O SERBUK KARI (UDANG,KETAM,IKAN KERING) 25G
CAP O SERBUK KARI (UDANG,KETAM,IKAN KERING) 25G from ehalal2u.com

Teruskan masak sehingga udang masak. Tumis bawang besar, bawang putih, cili & daun kari hingga baik bau. Goreng hingga agak masak dan angkat.

Masukkan 2 sudu besar gula. Teruskan masak sehingga udang masak. 1) tumbuk kasar bahan bertanda * 2) panaskan minyak, tumis bahan tumbuk tadi sampai naik bau dan garing.

Masukkan cili dan serbuk kari. Setelah naik bau baru masukkan cili kisar. Tumis cili sos menggunakan minyak gorengan udang, masukkan kicap, kacau dua tiga kali.

Kemudian Masukkan Keledek Dan Air.


Perasakan dengan garam dan gula jika suka. Teruskan masak sehingga udang masak. Panaskan minyak dan goreng ketam hingga bertukar warna merah, angkat dan ketepikan.

2 Sudu Kecil Garam (Atau Secukupnya Bergantung Jenis Udang Kering Samada Masin Atau Tidak) 1 Sudu Kecil Aji (Optional) 2 Sudu Besar Gula.


Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan sos tomato. Tumis bahan2 kisar & cili kisar hingga naik bau. Goreng ketam separuh masak dahulu.

Kisar Semua Bahan Di Atas Menggunakan Lebihna Santan.


Tumis bahan kisar hingga naik bau. Menu “ketam masak cili kering” ni boleh la masuk dalam senarai “menu berbuka puasa” nanti. 2 kilo udang segar santan dari sebiji kelapa cili kering yang dimesin lengkuas halia bawang merah bawang putih serai daun kunyit kerisik garam gula asam keping caranya :

1) Panaskan 1 Sudu Besar Minyak Masak Dan Kacau Goreng Cili Kering Lebih Kurang 1Minit.angkat,Tos Dan Ketepikan.


Udang lipan / udang ketak masak lemak cili api x nenas udang disiang kulit yang tajam saja • segengam cili padi • belacan • biji bawang putih • daun kunyit • sebiji buah nenas dipotong nipis • santan segera kara • asam keping 1 cawan udang kering ~ rendam, tos & blender kering. Gaulkan udang dengan kunyit dan goreng.

3) Masukkan Udang.goreng Lbh Kurang 2Minit Dan Masukkan Lada.


Sebut je udang galah masak lemak cili padi, terus terbayang hidangan kuah berkuning dengan rasa pedas dan sedap berlemak tu.fuuh! Selepas itu masukkan madu, sos cili dan air. Masak lemak cili api sinonim dengan negeri sembilan, kebanyakkan menu masakkan mereka dimasak menjadi masak lemak cili api cuma tukar bahan sahaja.

LihatTutupKomentar

ads1

close