Resepi Air Asam Tanpa Belacan. Pastikan korang tumis sampai pecah minyak ye. Dalam pengisar masukkan semua bahan kecuali cil.bwg bakar td,gula,garam gula perang,air perahan limau kasturi,belacan,bwg putih,cuka.tapis ketika perah limau kasturi untuk elak biji.
Tutup api, sedia untuk dihidangkan. Kemudian bilas ikan, lumurkan dengan garam dan kunyit. Air asam memang sedap untuk dibuat pencicah bersama ikan atau daging.
Kalau nak buat banyak pun boleh, cuma gandakan sahaja sukatan di bawah. Kemudian masukkan ayam yang telah korang goreng tadi. Untuk tahan lebih lama masukkan cuka.
Boleh juga menggantikan sambal belacan atau budu yang biasa kita makan. Kemudian, tambahkan 5 biji cili padi dipotong kecik. Tapi oleh kerana tekak terliur asam pedas ala johor, harini kita masak tapi versi takde belacan.
Salam Semua, Untuk Pelengkap Menu Bertemakan Daging, Tidak Lengkap Tanpa Adanya Air Asam Penambah Selera.
Boleh juga menggantikan sambal belacan atau budu yang biasa kita makan. Cara buat resepi sambal belacan best ni : Kalau makan ikan bakar tak sah kalau tak ada air asam ni kan.
Kemudian Masukkan Air Asam Jawa, Gula Sesenduk Dan Garam + Ajinomoto Sedikit.
Letak ikan yang siap dikukus di dalam pinggan dan tuang. Kalau makan air asam gaul dengan ikan dan nasi. Tambahkan 1 biji bawang merah bersama 1 biji tomato yang da siap dipotong dadu.
Untuk Tahan Lebih Lama Masukkan Cuka.
Disini ca buat 5 kali ganda sukatan. Resipi sedap dan mudah untuk asam pedas ikan pari tanpa belacan. Rumusannya,bahan bahan boleh ditambah seandainya kurang rasa kesedapannya.
Setelah Itu, Masukkan ½ Cawan Air Asam Jawa.
Memang tak dapat dinafikan, air asam ini mampu pembangkit selera. Seterusnya masukkan belacan bakar, garam dan gula secukup rasa. Seterusnya masukkan perahan asam limau.
Apa Yang Paling Penting, Dalam Membuat Air Asam Ini, Kita Kena Seimbangkan Semua Rasa Yang Ada Dari Segi Pedas, Masam, Masin Dan.
3 sudu makan gula putih. Cili padi, cili merah di tumbuk lumat. Resepi arwah bonda mak senior sekolah dulu.